Semperit Susu

Assalamualaikum....... 

Salam ramadhan sume yer...
Tinggal kurang 10 hari aje lagi kan kita nak berpose???
Masa pantas betul berlalu....
Pejam celik pejam celik....da 19 Ramadhan....



Raya pun dah xlama lg
Masing2x mesti da sibuk wat persiapan raya
Tak terkecuali dgn empunya blog

Mana tak nya
tahun nie memang semangat raya lebih ckt
pas dua thun btrut2x asek bpantang time raya aje
taun neh wa memang blas dndam..
beraya sakan.ha3x



Oklah da jauh plak melalut kan?
..arini ter-rajin nak share resepi
Wa pasti msti ramai yg suka dgn semperit susu?
Biskut yg manis dan cair di mulut.

Wa amek resepi nie dari blogger Anne...
memang xsia2 mencuba...
Sebab resepi nie memang menepati citarasa wa...


Selama neh wa wat kueh semperit susu...
xpernah menepati citarasa...
cerewat gak kan???
Bukan ape..sebelum nie seksa tol wa nak wat biskut neh...
Ada resepi tuh yang adunannye cepat betol mengeras...
samapi sakit tangan duk tekan acuan nak membentuk bunga...
Pastu da bakar....da siap...
Nak amek masukkan dalam balang biskut tak boleh...
Sebab terlalu rapuh....seksa tol...
Dah plak tuh...time makan...erm...memang xsedap la...
sebab ase mentega semata2x...

Tapi yang nie...wa xase pun lagi...
Da tau menjadi...
Sebabnye?????
Mentega xbanyak pun pakai....
pAstu masa nak tekan wat bunga...lembut ajer...and adunan xmudah mengeras...
yang besh...pas da bakar....masa amek tuh...
Aduhai...xrapuh dan xkental macam batu...
kira sedang2x ajer....memang tersangat puas la hati....
Jadi jom intai resepi nie erk....


SEMPERIT SUSU aka BISKUT BUNGA CINA
Resepi asal: ANNE

BAHAN-BAHAN
*400gm tepung jagung
*200gm tepung ubi 
1 biji kuning telur
1 tin kecil susu pekat manis 
6 sudu besar marjerin 
ceri untuk hiasan

*Ayak dulu yer tepung..

Masukkan kedua-dua jenis  tepung, marjerin, telur dan susu....
Uli atau gaul sampai adunan jadi doh yang lembut....(Pakai tangan ajer pun da ok)

Sediakan loyang pembakar. dan leserkan dengan sedikit mentega
Panaskan oven pada suhu 140 C

Dengan menggunakan acuan Dahlia atau acuan bunga Cina, masukkan sedikit adunan doh
Tekan adunan di atas dulang pembakar
Buat sehingga habis adunan
Oleskan sedikit putih telur di tengah bunga Cina ~ ini supaya ceri tidak tertanggal
Letakkan ceri merah/hijau di atasnya

Bakar didalam oven dengan suhu 140C selama 20 minit atau sehingga biskut dimasak sempurna

Nota: 

Jika adunan telah mengeras....boleh tambahkan susu untuk lembutkan Doh..Dan jika adunan terlalu cair...Boleh tambah sedikit tepung...Kena pandai adjust sendiri la yer...

Semasa proses membuat bunga cina..jika xnak doh melekat/melekit pada tangan..boleh celup tangan dalam tepung dan uli doh macam biasa...

ok???Selamat mencuba yer....


p/s: my prenz tanye napa xpakai ceri merah???Baru la nampak menyerlah...Jawapan aku...sbb ceri merah xde and xplan pun nak wat pada asalnye...hahahaha....


1 comment:

Wie Mohamad said...

mai semamgkuk....nmpak cam best je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
COPYRIGHT BY DE'LAROSA PERFUME, AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink